dimecres, 24 de febrer del 2010

Petit brake!


Després d'un primer comentari per inaugurar el blog, em permetu fer un petit kit kat en el tema científic per felicitar i recordar a l'equip que aquest cap de setmana ha fet vibrar un club i a un servidor guanyant al madrid. El F.C. Barcelona de bàsquet (que algun altre dia ja parlarem perquè és Futbol Club i no Bàsquet o Hockey Club Barcelona) va apallissar literalment al Madrid en una final de la Copa de Rei sense dubtes. El partit estava decidit desde el primer quart i acabant amb un resultat final de 80 a 61 a favor dels catalans, gràcies a un segon quart apostuflant (tal com diria el senyor Rubirosa) amb un parcial increïble (21-9). Una altra vegada FELICITATS CAMPIONS!

dijous, 18 de febrer del 2010

Primer exercici de tcaq

Aprofitant el primer exercici de classe de tcaq, faig el primer post al blog! Aquest és un resum en llenguatge divulgatiu i entenedor sobre un article publicat a la revista ENGEGA sobre la feina del grup de recerca de Miquel Costas.


- Fixar-se amb el que ensenya la natura

Fixant-nos en el títol, podem deduir fàcilment i sense la necessitat de tenir gaires coneixements en ciència, el que ens vol venir a dir aquest article.
La intenció d’Anna Companys és reproduir en un laboratori, el que ens ensenya la natura (cosa difícil ja que ens porta uns quants anys d’avantatge).
Això vol dir aconseguir reaccions i/o productes de forma neta, sense subproductes nocius (perillosos) ni reactius contaminants. El que tal com ens diu l’article son “reaccions sostenibles”.
Tots aquests camins sostenibles són molt difícils d’acabar per les pedres i forats que ens hi anem trobant, i Anna Companys ens ajuda a entendre’ls dubtant de si els camins que ens marquen els llibres són realment els correctes.
Companys, especialitzada en bioinorgànica ens parla dels enzims. Els quals podríem definir d’una forma senzilla i entenedora, com la clau que encaixa justament amb el contacte del cotxe i els el permet engegar. Els enzims fan el mateix, connectant les reaccions perquè aquestes es donin. Els científics sabem que els enzims funcionen amb metalls econòmics i abundants. No obstant, no aconseguim reproduir el que fa la natura i s’han de fer amb altres alternatives més cares i contaminants.
Aquest és l’objectiu d’aquesta branca de la química...”imitar la mare natura”.